Βιωματικές Δράσεις Α? Γυμνασίου – Κυκλοφοριακή αγωγή και πρόληψη ατυχημάτων

Βιωματικές Δράσεις Α? Γυμνασίου Λιμ. Χερσονήσου. Σχολική και Κοινωνική ζωή.

Θέμα: Κυκλοφοριακή αγωγή και πρόληψη ατυχημάτων

Σκοπός ήταν η ενδυνάμωση των μαθητών στην προσπάθειά τους να μπορούν αυτόνομα και υπεύθυνα να παίρνουν αποφάσεις που προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των συνανθρώπων τους. Να αναπτύξουν δεξιότητες αποφυγής κινδύνων και ατυχημάτων μειώνοντας τους καθημερινούς μικροτραυματισμούς στο ελάχιστο.

Να μάθουν να δρουν με υπευθυνότητα. Να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες, ώστε να είναι ικανοί να προσφέρουν οι ίδιοι τις πρώτες βοήθειες στους συνανθρώπους τους.

Να διαμορφώσουν κριτική στάση, ώστε να μπορούν να φροντίζουν και να διατηρούν τον εαυτό τους υγιή και ασφαλή. Να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια.

Να γνωρίσουν τα σημαντικότερα σήματα κυκλοφορίας και να βιώσουν ότι πρώτα απ? όλα η ασφάλεια.

Σύντομη περιγραφή των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν: Αρχικά είδαν στο διαδραστικό πίνακα της τάξης powerpoints, φωτογραφίες και βίντεο με συναφή θέματα. Ένα από τα βίντεο έδειχνε ένα οδηγό που οι φίλοι του τον παρότρυναν να πίνει αλκοόλ με αποτέλεσμα να μη δει ένα σήμα στοπ λόγω των μειωμένων αντανακλαστικών και επακόλουθα να τρακάρει. Χωρίστηκαν σε ομάδες των 4 ή 5 ατόμων, κατέγραψαν σκέψεις, πράξεις, συναισθήματα, του θύτη, του θύματος και των παρατηρητών.

Δημιουργήθηκε ένα πλούσιο ερωτηματολόγιο με 4 σελίδες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών Α Γυμνασίου Λιμ. Χερσονήσου, στα πλαίσια του μαθήματος Βιωματικών Δράσεων, στην Πλ. Ελευθερίας Ηρακλείου όπου υπήρχε εκδήλωση του ΙΟΑΣ. Πραγματοποιήθηκε μια σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας. Προσδοκούμε την ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τη συνειδητοποίηση των συμμετεχόντων για την εφαρμογή των κανόνων οδικής ασφάλειας στην καθημερινή τους ζωή, φέρνοντας σε επαφή τους κατοίκους του νησιού μας και επιδεικνύοντας τον εξοπλισμό βιωματικής εκπαίδευσης που διαθέτει το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.), προσομοιάζοντας τις αιτίες τροχαίων ατυχημάτων που είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5-14 ετών και η πρώτη για τις ηλικίες 15-29, θεωρούμε πολύ σημαντικό, ότι οι μαθητές του νησιού μας επισκέφτηκαν και συμμετείχαν στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Άλλωστε όπως έχουν δείξει έρευνες, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών σε ζητήματα οδικής ασφάλειας μπορεί να συμβάλει θετικά στην ανατροπή αυτής της τραγικής πρωτιάς.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία βιωματικά να φορέσουν γυαλιά μέθης που προσομοιάζουν πως είναι να οδηγάει κάποιος που έχει πιεί. Βγάλαμε αναμνηστικές φωτογραφίες στην επίσκεψη.

Ενημερώθηκαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων από τον κ. Δεληγιάννη Ν., πρόεδρο του εθελοντικού συλλόγου «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης», παράρτημα Ηρακλείου, με τη βοήθεια τριών συνεργατών του που με αλτρουισμό προσέφεραν πολύτιμη ενημέρωση, τρίωρη, πλούσια σε εποπτικά μέσα παρουσίαση με powerpoint, εκπαιδευτικά βίντεο, αλλά και επίδειξη πρώτων βοηθειών σε προπλάσματα. Η θεματολογία περιλάμβανε κυκλοφοριακή αγωγή-οδική ασφάλεια, αντιμετώπιση σε πνιγμούς, εγκαύματα, ρινορραγίες, αλλεργίες, φυσικές καταστροφές κλπ συμβουλές ζωής. Οι μαθητές βίωσαν κυριολεκτικά «ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.